2012.12.13. Викимедија Македонија на ФЛФ „Блаже Конески“

Од Викимедија Македонија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

На Филололошкиот факултет[1] при УКИМ, Викимедија Македонија ќе одржи презентација на проектите на Викимедија, со нагласок на on-line енциклопедијата Википедија, Викиизвор и Заедничка ризница.

Презентацијата ќе се одржи во просториите на факултетот во Скопје.

Настанот е во организација на Филолошкиот факултет и ќе се одржи на 13 декември 2012, со почеток во 11:00 часот.

Теми[уреди]

 1. Вовед
 2. Вики технологија
 3. Викимедија Македонија
 4. Викимедија движење
 5. Проект „Македонија на Википедија“
 6. Заедничка ризница
 7. Викиизвор
 8. Википедија

Презентер[уреди]

 • Димче Грозданоски, вработен во Министерството за образование и наука, претседател на Викимедија Македонија, активен уредувач на Викимедија проектите меѓу кои и Википедија на македонски јазик, администратор на Википедија на македонски јазик.
 • wikipedia username: brest
 • email: dimce.grozdanoski@gmail.com
 • twitter: @grozdanoski

etherpad & twitter wall[уреди]

Присутни[уреди]

Студенти од Филозофскиот и Филолошкиот факултет и факултетот за туризам и менаџмент. Наставен кадар на двата факултета. Претставници од средните училишта. Претставник од Викимедија Македонија. Вкупна бројка околу 50 слушатели.

Презентации[уреди]

Во продолжение следат pdf документи од презентацијата.

Вовед и претставување
wiki технологија
Претставување на Wikimedia проекти
Претставување на проектот „Македонија на Википедија“
Основи на уредување на википедија
Претставување на мултијазичниот проект „Википедија“

Референци[уреди]

 1. Официјална веб страна на Филолошкиот факултет при УКИМ

архива на вести ...