Доброволци

Од Викимедија Македонија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Доколку сте заинтересирани со доброволна работа да помогнете на Викимедија Македонија, како прв чекор ви предлагаме да зе приклучите на нашата поштенска листа и/или да се претплатите на на нашиот билтен. Може исто така да станете член или да нè подржите финансиски.

Имаме неколку активности за кои ни е потребна помош:

  • Википедија на вашиот факултет, проект со кој сакаме да овозможиме поголема свесност за проектите на Викимедија на факултетите. Доколку сте професор на некој од факултетите кој смета дека википедија е корисен извор за спроведување на вашиот наставен план слободно контактирајте не, би сакале да ги споделиме искуствата. Викимедија Македонија веќе има остварено соработка со повеќе факултети.
  • Википедија во вашето училиште, проект со кој сакаме да овозможиме поголема свесност за проектите на Викимедија во училиштата. Доколку сте наставник кој смета дека википедија е корисен извор за спроведување на вашиот наставен план слободно контактирајте не, би сакале да ги споделиме искуствата.

Можете исто така:

  • Доколку сте добар говорник - имаме различни можности за оние кои сакаат да говорат за своите искуства со проектите на Викимедија на нашите неформални состаноци или пак на настани каде ја презентираме нашата организација.
  • Вклучете се во дизајнирање и одржување на нашиот Билтен.
  • Помогнете околу одржувањето и развојот на страниците на оваа веб-страна.

Исто така ние сме заинтересирани за создавање на партнерски однос со музеите, библиотеките и други слични организации низ Македонија. Би ви биле екстремно благодарни доколку ни овозможите контакт со некој музеј или библиотека кои би ни овозможиле достапност до нивните книжни фондови, фотографии и други материјали, посебно за работи кои може да се користат под слободна лиценца. Ве молиме информирајте нè за овие работи и за вашите обиди за контакт со претставници на музеи и библиотеки, па макар тие контакти биле и безуспешни.

Архива

[уреди]