Главна страница

Од Викимедија Македонија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Викимедија Македонија
Во поддршка на слободните културни дела во Македонија
Градиме свет каде секој има слободен удел во севкупното човеково знаење
Настани
Тековни активности и проекти
Википедија на вашиот факултет.svg
  • Википедија на вашиот факултет, проект со кој сакаме да овозможиме поголема свесност за проектите на Викимедија на факултетите. Доколку сте професор на некој од факултетите кој смета дека википедија е корисен извор за спроведување на вашиот наставен план слободно контактирајте нè, би сакале да ги споделиме искуствата.
  • Википедија во вашето училиште, проект со кој сакаме да овозможиме поголема свесност за проектите на Викимедија во училиштата. Доколку сте наставник во некое училиште кој смета дека википедија е корисен извор за спроведување на вашиот наставен план слободно контактирајте нè, би сакале да ги споделиме искуствата.
  • Програмски план на Викимедија Македонија за 2013 година.
  • Измена на Статутот на Викимедија Македонија согласно новиот Закон за здруженија на граѓани и фондации.
Организациона структура

Претседател на здружението: Димче Грозданоски (dimce.grozdanoski@gmail.com)

Потпретседатели на здружението: Слободан Јаќоски, Ивица Дуковски, Милош Столиќ, Бојан Манчев

Извршен одбор: Слободан Јаќоски, Милош Столиќ, Игор Кузмановски, Снежана Штрковска

Надзорен одбор: Василка Димитровска, претседател на надзорен одбор, Милош Столиќ, Бојан Манчев

Контакти

Поштенски списоци:

Членство

Членството во Здружението е на доброволна основа. Член може да биде секое физичко и правно лице кое ги прифаќа целите и Статутот на Здружението. Членовите можат да бидат редовни, соработници и почесни членови. Својство на Член се стекнува со потпишување на пристапница која ја заверува Извршниот одбор. Сите членови се рамноправни и можат да бираат органи на Здружението, како и да бидат бирани во органите на Здружението, во склад со Законот. Членството престанува на лично барање на членот, со одлука на Извршниот одбор, во други случаи предвидени со Законот.

Донации
  • ЕМБС: 6555829, Викимедија Македонија Скопје, Даночен број: 4032010504914
  • Денарска сметка, конто бр. 380776896800127 МКД
Викимедија Македонија

Здружението на граѓани - Викимедија Македонија е локален огранок на Фондацијата Викимедија за Република Македонија. Здружението официјално беше признато како локален огранок на Фондацијата на 21 септември 2009 година, со одобрение од страна на Одборот на доверители на Фондацијатата Викимедија. Викимедија Македонија е регистрирана како правно лице во Централниот регистар на Република Македонија на 1 февруари 2010 година.

Локални ограноци на
Фондацијата Викимедија


Проекти на Викимедија
Wikipedia-logo-v2.svg
Википедија
Слободна енциклопедија
Commons-logo.svg
Заедничка ризница
Складиште на слики и други мултимедијални содржини
Wikinews-logo-51px.png
Викивести
Вести со права за слободна употреба
Wiktionary-logo-51px.gif
Викиречник
Речник и лексикон
Wikiquote-logo-51px.png
Викицитат
Збирка на цитати
Wikibooks-logo-35px.png
Викикниги
Учебници и прирачници со права за слободна употреба
Wikisource-logo.png
Викиизвор
Библиотека на дела со права за слободна употреба
Wikispecies-logo-35px.png
Викивидови
Именик на видови
Wikiversity-logo-41px.png
Викиуниверзитет
Материјали и активности за учење со права за слободна употреба
Wikimedia-logo-35px.png
Мета-Вики
Координација на проектот „Викимедија“