2013.02.08 Презентација на Википедија и останатите проекти пред наставниот кадар од средните училишта, на шест локации во Македонија

Од Викимедија Македонија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Со почеток во 13 часот на шест различни локации низ Македонија ќе се презентира on-line енциклопедијата Википедија и останатите проекти на Викимедија Фондацијата. Презентацијата ќе ја проследат претставници од наставниот кадар на средните училишта во Македонија.

На следниве локации ќе се одвива презентацијата:

 • Скопје, ФИНКИ
 • Скопје, ПМФ
 • Битола, Технички факултет
 • Охрид, Факултет за туризам и угостителство
 • Штип, УГД
 • Тетово, УЈИЕ

На презентацијата свое воведно излагање ќе одржи деканот на ФИНКИ, д-р Димитар Трајанов.

Теми[уреди]

 1. Вовед
 2. Што велат наставниците за Википедија?
 3. Вики технологија
 4. Википедија
 5. Проект „Македонија на Википедија“
 6. Заедничка ризница

Презентер[уреди]

 • Димче Грозданоски, вработен во Министерството за образование и наука, претседател на Викимедија Македонија, активен уредувач на Викимедија проектите меѓу кои и Википедија на македонски јазик, администратор на Википедија на македонски јазик.
 • wikipedia username: brest
 • email: dimce.grozdanoski@gmail.com
 • twitter: @grozdanoski

Присутни[уреди]

Претставници од факултети, претставници на наставниот кадар во средните училишта, ученици од основните училишта во Македонија.

Презентации[уреди]

Во продолжение следат pdf документи од презентацијата.

Вовед и претставување
Wiki технологија
Претставување на Wikimedia проекти
Претставување на проектот „Македонија на Википедија“
Уредување на „Википедија“
Општо за „Википедија“

Фотографии од настанот[уреди]

Од следните фотографии може да се долови атмосферата на презентацијата.

На централната локација, Природно математички факултет - Скопје:

Останати фотографии:

Референци[уреди]

 • Инфо за настанот со фотографии на веб-страната на ФИНКИ. Ова е само „првиот круг на презентации од планираната серија на презентации, предавања и работилници за Википедија кои се планираат да се одржат ширум Македонија за најразлични целни групи на слушатели“.

архива на вести ...