2013.03.13 Работилница за Википедија на Факултетот за образовни науки во Штип

Од Викимедија Македонија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Со почеток во 10:00 часот во Штип на Факултетот за образовни науки во предавална бр. 1 ќе се одржи работилница за користење и уредување на Википедија и останатите проекти на Фондацијата Викимедија. Предавањето е од отворен тип, влезот е слободен за сите заинтересирани.

Агенда

[уреди]
 1. Вовед
 2. Вики технологија
 3. Википедија
 4. Викимедија, проекти: Заедничка ризница, Викивидови, Викиречник, Викиизвор, ...
 5. Проект „Македонија на Википедија“

 1. Најавување на википедија. SUL сметки.
 2. Основи на вики јазикот за означување (wiki markup language)
 3. Како да почнам нова статија
 4. Како да уредам постоечка статија
 5. Преведување на статија
 6. Категории
 7. Подигање на слики
 8. Биографии на живи личности
 9. Вики извор/wikisource, како се прави транскрипција. Пример со периодиката „Илинденски пат“
 10. Вики-портали. Примери на портали:
  1. Македонија,
  2. Историја,
  3. Философија,
  4. Психологија,
  5. Право
 11. Вики-проекти, координација на работата на уредувачите на одредена тема. Примери на вики-проекти:
  1. WUMC - Недела на македонско-украинска соработка
  2. Археологија,

Предавач

[уреди]

На покана на организаторите на настанот: МИОА и УГД - Штип;

 • Димче Грозданоски, претседател на Викимедија Македонија, активен уредувач на Викимедија проектите меѓу кои и Википедија на македонски јазик, администратор на Википедија на македонски јазик, вработен во Министерството за образование и наука.

Присутни

[уреди]
 1. Александар Сушевски 1год. ФИ - X217MKD
 2. Благоја Велков - BAzz 1год. ФИ
 3. Михаил Кочубов 2год. ФИ - Коcuba92
 4. Стојанче Пецов 1год. ФИ (StojancePecov)
 5. Енгин Мехмет 1год. ФИ
 6. Дарко Насов 2год ФИ (darkonasov)
 7. Драгана Ефтимова 1год. ФИ
 8. Филип Арсов 1god. Fakultet za informatika
 9. Веиз Рушид 1.godina Fakultet za Informatika
 10. Марија Стојменова 2god. FON
 11. Емилија Ристовска 2god. FON
 12. Павлинче Соколоска 2god. FON ,
 13. Анита Матиќ 2god. FON,
 14. Марија Ивановска 2god. FON ,
 15. Емилија Стојановска 2god. FON ,
 16. Рената Димова 2god. FON
 17. Тане Ангеловски 4год.ФОН

Презентации

[уреди]

Во продолжение следат pdf документи од презентацијата.

Вовед и претставување
Wiki технологија
Општо за „Википедија“
Претставување на Wikimedia проекти
Претставување на проектот „Македонија на Википедија“
Уредување на „Википедија“

Референци

[уреди]архива на вести ...