2013.06.03 Обука за Википедија во НУБСК - Скопје

Од Викимедија Македонија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Со почеток во 10:00 часот во НУ НУБ - Скопје ќе се одржи работилница за користење и уредување на Википедија и останатите проекти на Фондацијата Викимедија.

Агенда[уреди]

 1. Вовед
 2. Вики технологија
 3. Википедија
 4. Викимедија, проекти: Заедничка ризница, Викиречник, Викиизвор, ...
 5. Проект „Македонија на Википедија“

 1. Најавување на википедија. SUL сметки. Создавање на сопствена сметка
 2. Основи на вики јазикот за означување (wiki markup language)
 3. Како да уредам постоечка статија
 4. Како да почнам нова статија
 5. Преведување на статија
 6. Категории
 7. Подигање на слики и други документи
 8. Биографии на живи личности
 9. Вики извор/wikisource, како се прави транскрипција. Пример со периодиката „Илинденски пат“
 10. Вики-портали. Примери на портали:
  1. Македонија,
  2. Историја,
  3. Философија,
  4. Психологија,
  5. Право
 11. Вики-проекти, координација на работата на уредувачите на одредена тема. Примери на вики-проекти:
  1. СКЗЦ - ВикиПроект за координација на работата на Википедија на учениците од СГУУГС „Здравко Цветковски“ - Скопје
  2. ППЃП - ВикиПроект за координација на работата на Википедија на учениците од ОСУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп

Предавач[уреди]

На покана на организаторот на настанот НУ НУБСК:

 • Димче Грозданоски, претседател на Викимедија Македонија, активен уредувач на Викимедија проектите меѓу кои и Википедија на македонски јазик, администратор на Википедија на македонски јазик, вработен во Министерството за образование и наука.

Присутни[уреди]

Заедничка фотографија од обуката, прва група
Заедничка фотографија од обуката, втора група
Прва група, 10 - 12 ч.
 1. Драган Ѓоргиев, Штип.
 2. Јасмина Попоска, Струга.
 3. Едита Садику, Струга.
 4. Елизабета Бајева, Кратово.
 5. Синиша Бајев, Кратов.
 6. Лилјана Стојаноска, Македонски Брод.
 7. Јовче С. Пробиштип.
Втора група, 13-15 ч.
 1. Валентина Дојчиновска Илиоска, Скопје.
 2. Иво Митев, Скопје.
 3. Јовица Тасевски, Скопје.
 4. Владимир Илиевски, Скопје.
 5. Стана Атанасовска, Скопје.
 6. Милош Линдро, Скопје.

Презентации[уреди]

Во продолжение следат pdf документи од презентацијата.

Вовед и претставување
Wiki технологија
Општо за „Википедија“
Претставување на Wikimedia проекти
Претставување на проектот „Македонија на Википедија“
Уредување на „Википедија“

архива на вести ...