2013.02.26 Презентација на Википедија и останатите проекти на Викимедија со обука за уредување

Од Викимедија Македонија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Со почеток во 12:00 часот на четири различни локации низ Македонија во Скопје, Битола и Штип ќе се презентира on-line енциклопедијата Википедија и останатите проекти на Фондацијата Викимедија со обука за уредување. Презентацијата и обуката ќе ја проследат студенти од педагошките факултети на универзитетите „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје, „Св. Климент Охридски“ - Битола и „Гоце Делчев“ - Штип како и вработени во бесплатните интернет клубови низ Македонија.

На следниве локации ќе се одвива презентацијата и обуката:

 • Скопје, ФИНКИ
 • Скопје, ПМФ
 • Битола, Технички факултет
 • Штип, УГД

Агенда[уреди]

 1. Вовед
 2. Вики технологија
 3. Википедија
 4. Викимедија, проекти: Заедничка ризница, Викивидови, Викиречник, Викиизвор, ...
 5. Проект „Македонија на Википедија“
 6. Што велат наставниците од средните училишта за Википедија?

 1. Најавување на википедија. SUL сметки.
 2. Основи на вики јазикот за означување (wiki markup language)
 3. Како да почнам нова статија
 4. Како да уредам постоечка статија
 5. Преведување на статија
 6. Категории
 7. Подигање на слики
 8. Биографии на живи личности
 9. Вики извор/wikisource, како се прави транскрипција. Пример со периодиката „Илинденски пат“
 10. Вики-портали. Примери на портали:
  1. Македонија,
  2. Историја,
  3. Философија,
  4. Психологија,
  5. Право
 11. Вики-проекти, координација на работата на уредувачите на одредена тема. Примери на вики-проекти:
  1. WUMC - Недела на македонско-украинска соработка
  2. Археологија,

Презентер[уреди]

На покана на организаторите на настанот: МИОА, МОН и ФИНКИ;

 • Димче Грозданоски, претседател на Викимедија Македонија, активен уредувач на Викимедија проектите меѓу кои и Википедија на македонски јазик, администратор на Википедија на македонски јазик, вработен во Министерството за образование и наука.

Присутни[уреди]

Претставници од факултети и бесплатните интернет клубови низ Македонија.

 • Во Скопје, ПМФ: Администратори во бесплатните интернет клубови и студенти на педагошкиот факултет во Скопје.
 • Во Скопје, ФИНКИ: Студенти на педагошкиот факултет во Скопје.
 • Во Штип, УГД: студенти на педагошкиот факултет во Штип.
 • Во Битола, Технички факултет:

Презентации[уреди]

Во продолжение следат pdf документи од презентацијата.

Вовед и претставување
Wiki технологија
Општо за „Википедија“
Претставување на Wikimedia проекти
Претставување на проектот „Македонија на Википедија“
Што велат наставниците за Википедија
Уредување на „Википедија“

Фотографии од настанот[уреди]

Референци[уреди]архива на вести ...